keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ensiaseet osa 2: Pienoiskivääri - Mikä se on?

Pienoiskivääri, piekkari, kakskakkonen, oravapyssy. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Siitä ei kuitenkaan päästäne yli, että pienoiskivääri on vankkumaton osa maamme metsästyskulttuuria. Pienoiskivääriä ympäröi myös vankka myyttisyyden varjo. Kaikki lienevät kuulleen tarinoita äärimmäisen tarkoista aseista, niistä ensimmäisista tappamaan tarkoitetuista laukauksista eräpolun ensiaskeleilta nuoruudesta ja uroiteoista joita pienoiskiväärillä on suoritettu. Usein erämajojen saunoilla käydään keskustelua siitä, että tappaako pienoiskivääri jotakin kuten karhuja tai hirviä. Pienoiskivääri on usein myös se ase, jolla opitaan ampumaan.


Mikä on pienoiskivääri?


Tämä on seikka, joka valitettavan usein on unohtunut. Monesti termit yms, menevät sekaisin kun puhutaan pienoiskivääreistä. On puolipitkää, magnumia yms termistöä, joka on omiaan sotkemaan keskustelut. Myös laillisuuskysymykset pienoiskiväärin kohdalla ovat mutkikkaat. Pienoiskiväärin määritelmä Suomessa on se miten asiasta säädetään ampuma-aselaissa. Ampuma-aselain 6 § määrittää asiaa näin:




"3) pienoiskiväärillä kivääriä, jossa käytetään reunasytytteistä .22 kaliiperista patruunaa;"


"2) kiväärillä kahdella kädellä olkapäätä vasten tuettavaksi valmistettua rihlapiippuista ampuma-asetta, jonka kokonaispituus on vähintään 840 millimetriä ja piipun tai putken pituus vähintään 400 millimetriä sekä jossa käytetään keski- tai reunasytytteistä patruunaa;"


Tästä voimme siis saamme vaatimukset pienoiskiväärille:


- Pituus yli 840 mm ja piippu 400 mm

- Reunasytytteinen patruuna

- Kaliiperi .22


Tämähän on hyvin yksinkertaista, miksi kukaan sekoittaa näitä asioita?


Vastaus: Patruuna.



Patruuna


Kaikki eivät tunne eroja, joita pienoiskiväärin patruunoihin liittyy. Aloitetaan reunasytytteisen ja keskisytytteisen patruunan erosta.

Vasemmalla Boxer-tyypin nalli, keskellä Berdan-nalli ja oikella reunasytytteinen

Yllä oleva kuva havainnollistaa sen, mihin nallimassa on patruunassa sijoitettu. Boxer- ja Berdan-nalleja käytetään keskisytytteisissä patruunoissa. Nimensä nämä ovat saaneet siitä, että nalli sijoitetaan keskelle hylsyn pohjaa. Reunasytytteisessä patruunoissa nallimassa kiertää hylsyn pohjan reunaa laipan sisällä. Tämän syvemmälle hylsyn ja nallien rakenteeseen en ajatellut mennä tässä postauksessa. Alla vielä havainnollistava kuva siitä, miltä hylsyt näyttävät.

Vasemmalla raunasytytteinen, huomaa nallipiikin jälki



Sitten se suuri kysymys, patruunan koko. Tämä on se yleisin sekaannuksen aiheuttava tekijä pienoiskivääreihin liittyen.

Vasemmalta oikealle: .22 Short - .22 Long - .22 Long Rifle - .17 HM2 - .17 HMR - .22 WMR
Yllä olevassa kuvassa on neljä pienoiskiväärin patruunaa. Mitkä?

Kyllä .17 HM2 ja .17 HMR eivät ole pienoiskiväärin patruunoita, vaikka ovatkin raunasytytteisiä. Syynä se, että kaliperi on muu kuin .22.

Itseäni ärsyttää huomattavasti myös se, että patruunoista käytetään virheellisiä nimiä. Etenkin termi "puolipitkä" on ärsyttävä, koska joillekin se on .22 Long ja joillekin .22LR. Käytetään niitä kokonimiä kuten .22 Short tai .22WMR







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti