keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ensiaseet osa 1

(Lähde: Wikipedia Commons)



Kun seuraan useita eri keskustelupalstoja internetissä ja sosiaalisessa mediassa törmään usein kysymykseen: "Olen hankkimassa ensimmäistä asettani/haulikkoani/kivääriäni/pienoiskivääriäni minkä ostan?" Yleensä näihin kysymyksiin tulee kolmenlaisia vastauksia:

- 1. vastausluokka pitää sisällään vitsit ja toteamukset, yleensä tämän luokan vastaukset ovat tyyliä: osta ase x, koska minulla on sellainen ja se on hyvä. Tai: osta sellainen jolla osuu.

- 2. vastausluokka pitää sisällään viestit, jotka haukkuvat tiettyjä aseita. Tyypillisiä ovat vastukset kuten: "Älä osta balalaikkaa kun ne on paskoja ja halpoja ja venäjältä ja täyttä sontaa.." Tai että: "Älä osta berettaa kun tosi mies (huom: tarkoituksella tässä erikseen) ampuu baikalilla ja beretat on juppihippien pyssyjä ja munanjatkeita"

- 3. vastausluokka on kaikista harvinaisin, se pitää sisällään laadukkaita vastauksia ja ne ovat informatiivisia. Usein niissä on pohdintaa ja useita näkökulmia. Itse pyrin vastaamaan niin, että kuuluisin tähän luokkaan.

Sama koskee valitettavan usein myös tuttuja erämiehiä, valitettavan harvalla on hyvää tietoa aseista sekä kykyä punnita eri vaihtoehtoja siten, että ottaa huomioon vielä sen henkilön tarpeet jolle ase on tulossa.

Jotkut suosittelevat kysymään myös asekauppiaalta. Tähän on todettava, että kauppiaat yleensä tietävät mitä myyvät. On tosin hyvä muistaa, että kauppias haluaa myydä sitä mitä hänellä on valikoimissaan. Jos parasta vaihtoehtoa valmistavan  tehtaan edustusta ei ole tai oikeaa mallia ei hyllyssä majaile lienee suuri kiusaus kaupata tilalle jotain muuta.

Kun pohtii minkä tahansa aseen hankintaa on syytä huomioida muutamia näkökohtia. Listaan tähän alle muutamia:


1. kysymys: Mitä metsästät aseella?

Ehkä tärkein kysymys, koska se määrittää paljolti sitä millainen ase on tarpeen. Jos vastaus on hirvi, kysymykseen ei tule haulikko, koska laki kieltää haulikon käytön hirven metsästyksessä. Toisaalta jos vastaus on vaikkapa sinisorsa ei raskas, Afrikkalaiselle suurriistalle soveltuva tuplaluodikko ole kätevin.

2. Kysymys: Paljonko haluat aseeseen sijoittaa?

Tämä määrittelee paljon sitä, että mitä vaihtoehtoja on valittavina. Kannattaa myös miettiä, että paljonko on valmis sijoittamaan aseeseen pidemällä aikavälillä. Jos budjetti on hankintahetkellä tiukka, mutta esimerkiksi vuoden päästä tilanne on mahdollisesti toinen voi harkita sitä, että hankkisi aseen josta saa rakentelemalla enemmän irti. Esimerkiksi jos haluaa hirvi- ja karhukiväärin, ja saatavilla on laadukas käytetty ja huokea .375 H&H, jonka potku on omaan makuun turhan kova sekä .308 win uutena mutta huonommalla voi ottaa pohdintaan sen, että kärsiikö yhden kauden kovaa potkivasta aseesta ja seuraavana kautena piipunnokassa komeilee suujarru tai äänenvaimennin.


3. Kysymys: Työkalu vai harrastusväline?

Kysymys on sikäli huonosti aseteltu, että Suomessa yksityishenkilö erittäin harvoin hankkii aseen työtä varten. Ainoat työtehtävät lienevät erittäin harvat vatiointitehtävät, työskentely teurastamossa tai poronhoitajana. Hankimme siis aseemme harrastaaksemme sillä jotakin. Itse pyrin erottelemaan harrastusaseeen ja työkalumaisen aseen sillä, että liittyykö aseeseen itseensä huomiota harrastuskohteena. Jos on tarkoitus hankkia pienoiskivääri loukkupolulle lopetusaseeksi on vaatimusluettelo varmasti huomattavasti lyhyempi kuin se, jonka asettaa kilpa-aseelle. Jos aikoo harrastaa aseella jotakin ampumaurheilulajia on syytä ottaa lajin säännöstö huomioon.


Kun tietää vastaukset näihin kysymyksiin on aseen valinta huomattavasti helpompaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti