keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Canadian Rangers: Mitäs miehiä te oikein olette?

Uskallan väittää, että jokainen aktiivinen metsästäjä Suomessa on nähnyt Tikka T3-kiväärin muodossa tai toisessa. Jos ei ihan omin silmin, niin kuvan välityksellä ainakin. Nyt tämä legendaarinen hirvensurma on valittu Kanadan Canadian Rangers-joukkojen uudeksi aseeksi korvaamaan vanhat Lee-Enfield kiväärit. Meistä kaikista on varmasti hienoa se, että suomalainen asesepäntaito on arvossaan ulkomailla ja että vienti vetää. Jotain asemallista kertonee se, että millaisille miehille (ja naisille) sitä viedään. Herääkin kysymys; "Mitäs miehiä te olette?"

Canadian Rangers


Ketkä? Missä? Täh? Häh?

Canadian Rangers on osa Kanadan asevoimia ja sen päätehtävänä pidetään usein olla "armeijan silmät ja korvat" maan syrjaisimmissä kolkissa. Kun kyse on Kanadan kaltaisesta maasta tämä ei tarkoita lähikaupan takaa löytyvää puskaa kasvavaa metsikköä. Partioalueena on jäätiköitä, vuorta ja erämaita. Jotain alueista kertoo varmasti myös se, että partiokalustona on paitsi moottorikelkkoja ja mönkijöitä, myös kuormahevosia ja koiravaljakoita löytyy. Suurin osa Rangerseista on etniseltä taustaltaan Amerikan alkuperäisväestöä, mikä on saanut aikaan myytin siitä, että porukkaan kelpuutettaisiin vain henkilöstöä em. ryhmästä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, syynä alkuperäiskansojen vahvempaan edustukseen ovat pääasiassa alueelliset syyt, suurin osa syrjäisillä seuduilla elävistä kuuluu alkuperäiskansoihin. Ikää vaaditaan kahdeksantoista vuotta, mutta joukoilla on nuorisojärjestö Junior Canadian Rangers, joissa ikävaatimuksena on 16-18 vuotta.


Toimintaympäristö on välillä aika karu 


Mutta useampia lukijoita varmasti kiinnostavat enemmän aseet, jotka tähän asiaan ja blogikirjoitukseen liittyvät. Uusi Tikka korvaa vanhan Lee-Enfieldin.




Lee-Enfield No 4



Lee-Enfield on Brittiläistä alkuperää oleva pulttilukkoinen kivääri. Se palveli Brittiläisen Imperiumin ja Commonwealthin asevoimien pääasiallisena kiväärinä aina käyttöönottovuodestaan 1895 vuoteen 1957. Ase on testattu useissa sodissa, mukaanlukien molemmat maailmansodat. Brittiläinen Imperiumi ulottui tuona ajanjaksona myös kaikille mantereille, niin Kanadan jäätiköille kuin Australian aavikoillekin.

Lee-Enfield on saanut nimensä kehittäjänsä James Paris Lee:n ja suunnittelupaikkansa Royal Small Arms Factory:n sijaintipaikan Enfield:in mukaan. Aseet on pesitetty .303 British-kaliiperin patruunoille,  joita aseen makasiini vetää sisäänsä kymmen kappaletta.

Aseen hyvä toimivuus arktisissa olosuhteissa on ollut yksi sen tärkeimmistä valteista ja osasyynä sen pysymiseen Canadian Rangersien käytöstä joukkojen perustamisesta vuonna 1947 lähtien.


NCRR (New Canadian Ranger Rifle)

Asee alustana toimii Sako T3 CTR (Compact Tactical Rifle) ja Kanadassa toimittajana Stoeger Canada, jonka sijaintina Whitby Ontariossa. Colt Canada valmistaa aseen piipun, lukon ja rungon lisenssillä. Sarjatuotanto on tarkoitus aloittaa vuoden 2016 jälkipuoliskolla. Aseesta on jo toimitettu koe-erä Kanadaan.

Kivääriin tehdään alkueperäismalliin nähden joitakin muutoksia, kuten suurempi latausvipu, hanskojen kanssa käytettäväksi paremmin soveltuva liipasinkaari, suojatut rautatähtäimet, laminoitu tukki erikoiskuviolla sekä kaksivaiheinen liipasin ja kolmiasentoinen varmistin.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti