perjantai 1. heinäkuuta 2016

Hallintoa ja raha-asioita osa 1: Metsästäjävakuutus - Se riistanhoitomaksun kylkiäinen

(L:Wikipedia Commons)




Alkaa olla taas se aika vuodesta, että riistanhoitomaksuja aletaan maksaa. Eittämättä summa saattaa joitakuita harmittaa. Sosiaalisessa mediassa nosti taas kerran päätään keskustelu riistanhoitomaksusta ja etenkin sen vakuutusosasta. Otetaanpa asia siis tarkastelun alle.


 Kysymys Miksi pitää maksaa riistanhoitomaksu? Koska laki sanoo niin. Tarkemmin:


Laki riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta 1. §:


Jokaisen, joka harjoittaa metsästystä tai toimii metsästyslain (615/1993) 28 §:ssä tarkoitettuna metsästyksen johtajana, on metsästysvuosittain suoritettava valtiolle riistanhoitomaksu. Henkilö, joka toimii metsästäjän apuna koiran ohjaajana tai hirvieläimen metsästyksessä ajomiehenä taikka vastaavalla tavalla avustaa metsästyksessä, ei ole velvollinen suorittamaan riistanhoitomaksua. Maksun suorittaneelle annetaan metsästyskortti. Riistanhoitoyhdistys antaa metsästyskortista pyynnöstä maksajalle jäljennöksen.


Riistanhoitomaksun suuruus on 33 euroa metsästysvuodelta.


Mihin raha sitten menee? Kuinka se käytetään? Saman lain 3. § sanoo näin:


Valtion talousarvioon otetaan vuosittain määräraha, joka vastaa vähintään sitä määrää, minkä kolmen edellisen vuoden metsästäjämäärien perusteella arvioidaan samana vuonna kertyvän riistanhoitomaksuina. Tästä määrärahasta osoitetaan vuosittain Suomen riistakeskukselle ja riistanhoitoyhdistyksille valtionosuus niiden käyttö- ja pääomamenoihin sekä metsästäjien ryhmävakuutuksesta aiheutuviin menoihin.


Edellä 1 momentissa tarkoitettua määrärahaa voidaan käyttää lisäksi:


1) riistanhoitotoimenpiteisiin, niihin liittyvään kokeilutoimintaan ja muuhun riistatalouden edistämiseen;


2) metsästysmuseotoiminnan tukemisesta aiheutuviin menoihin;


3) vapaaehtoiseen jäsenyyteen perustuvien valtakunnallisten metsästäjäjärjestöjen suorittamaan valistustyöhön ja metsästysseurojen riistanhoitoa edistävien hankkeiden toteuttamiseen;


4) maanomistajien suorittamien riistan elinympäristöä merkittävästi parantavien hankkeiden toteuttamiseen.


Maa- ja metsätalousministeriö myöntää edellä tarkoitetun määrärahan käytettäväksi 1 ja 2 momentissa mainittuihin tarkoituksiin. Samalla ministeriö voi antaa tarkempia määräyksiä määrärahan käyttämisestä.


Eli rahaa käytetään paljon muuhunkin kuin vakuutuksiin, mutta mikä on metsästäjävakuutuksen todellinen kustannus? Entä sen osuus koko riistanhoitomaksusta?


Löysin Riistakeskuksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen ajalta 1.1.2015-31.12.2015, jonka liite 1 taulukko 5 antaa seuraavanlaisen tiedon:




Metsästäjävakuutuksen kustannus:




                                                      2012   '13       '14       '15

Kustannukset yhteensä, 1000 € 206,3   197,2    206,6   208,5

Kustannukset/vakuutettu, €       0,67    0,64     0,67      0,68


Eli siis vuonna 2015 33 euron riistanhoitomaksusta 68 senttiä käytettiin vakuutusturvaan, tämä on 0,2 promillea riistanhoitomaksusta.

Vakutuuksen ehdot löytyvät täältä. Kirjoitushetkellä Riistakeskus omalla nettisivullaan ilmoittaa niiden olevan voimassaolevat. En avaa niiden sisältöä tähän sen tarkemmin, ettei teksti veny tuhottoman pitkäksi.


Kaikenkaikkiaan tutustuminen riistanhoitomaksun taakse kätkeytyvään varojenkäyttöön ja toimintaan oli erittäin mielenkiintoista ja tulen palaamaan aiheeseen blogitekstien muodossa varmasti myös myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti