torstai 16. heinäkuuta 2015

Ensiaseet osa 3: Pienoiskivääri - Mitä sillä saa metsästää?

"Saako pienoiskiväärillä ampua teertä tai metsoa?" Taas melko yleinen kysymys johon törmää internetissä ja jota varmasti moni aseen hankintaa harkitseva pohtii. Kun moni metsästäjä toimii ympäristössä, jossa asutusta löytyy parin kilometrin säteellä metsästysalueesta tulee puussa istuvan kanalinnun ampumiseen luotiaseella tiettyjä turvallisuusriskejä. Pienoiskivääri olisi siinä mielessä oiva ase, että suhteellisen heikkotehoisena ja siinä käytettyjen luotien rakenteesta johtuen lentomatka yläviistoon ammuttujen laukausten osalta ei ole aivan niin pitkä kuin kiväärillä ja jatkokimmokkeiden riski on pienempi. En kuitenkaan vastannut kysymykseen siitä, että saako pienoiskiväärillä ampua noita edellä mainitsemiani riistaeläimiä.



(Kuva: David Palmer, Wikipedia Commons)




Tässäkin kysymyksessä on syytä kääntyä lainsäädännön puoleen. Suomessa lakia ja asetuksia voi tutkia Finlex-järjestelmästä. Finlex löytyy täältä: www.finlex.fi/fi/. Tätä kirjoitettaessa on käytetty vuonna 2015 voimassa olevaa lainsäädäntöä. Jos luet tätä joskus vuosien päästä tarkista ajantasainen lainsäädäntö


Metsästysasetuksen 16 a § sanoo:



Riistaeläimen ampumiseen käytettävän rihlatun luotiaseen luodin osumaenergian on piipun suusta mitattuna oltava vähintään 100 joulea (E 0 > 100 J).

Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään:

1) kettua, tarhattua naalia, mäyrää, saukkoa, supikoiraa, pesukarhua, rämemajavaa, metsäjänistä, rusakkoa, metsoa, teertä tai hanhea saa ampua vain aseella, jonka patruunan luodin painon on oltava vähintään 2,5 grammaa ja osumaenergian 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 200 joulea (E 100 > 200 J);



Tämä rajaa käytännössä ainoaksi kaliiperiksi .22 WMR:n eivätkä kaikki kyseisen kaliperin patruunatkaan täytä asetuksen vaatimuksia. Myös aseella, josta patruuan ammutaan on vaikutusta luodin lähtönopeuteen ja siten osumaenergiaan. Joskus puhutaan "asetuksen 1.-ryhmän" eläimistä joilla viitataan tähän eläinjoukkoon. Ilmaisua tuskin kannattaa liian laajalle viljellä.

Kaliiperin .22 LR aseella saa kuitenkin metsästää runsasta joukkoa kotimaisia riistaeläimiä. Yleisintä tämän kaliiperin ririistaa lienevätkin mm. sepelkyyhky, eri puolisukeltajasorsat sekä peltokanalinnut. Kaliiperi .22 LR on myös suosittu lopetusase. Vähimmäisenergiavaatimus 100 joulea piipunsuulta mitattuna mahdollistaa myös äänenvaimentimen sekä aliäänipatruunoiden käytön metsästyksessä. Tässäkin kohtaa on kuitenkin syytä varmistua siitä, että patruunat varmasti täyttävät asetuksen vaatimukset.







1 kommentti:

  1. Tätä blogia lukiessani tulikin mieleen, että pitäisi aseiden patruunoita hankkia. Voi kun pääsisi taas metsästämään. Edellisestä kerrasta onkin jo aikaa. Täytyy miehelle vinkata, jos taas pääsisi kaudelle mukaan.
    http://www.suomenasejaretkeily.fi/aseet-ja-patruunat/c/1/

    VastaaPoista